zondag

AV Vormgeving - Week 4

Research

Chinese vluchtelingen dood in container gevonden


19 juni 2000 - De container met 60 Chinese vluchtelingen werd gevonden in de haven van Dover. Slechts twee Chinezen overleefden de tocht op weg naar een beter leven.De Chinezen waren allemaal ongeveer twintig jaar oud en afkomstig uit de Chinese provincie Fujian. Iedere vluchteling betaalde omgerekend ruim € 22.000,- om hun land te ontvluchten en Engeland binnen te komen.

In Zeebrugge werd de container, verder gevuld met tomaten, overgeladen op een Nederlandse truck. Hier werd echter het ventilatiegat gesloten waardoor de Chinezen zonder lucht kwamen te zitten. Ze raakten in paniek en probeerden het ventilatiegat te forceren en door middel van het kloppen tegen de wand van de truck probeerden ze mensen te alarmeren.

Voor 58 Chinezen bleek dit tevergeefs.

Bron: nieuwsdossier.nl


Dit drama was de aanleiding voor het maken van de film In This World geregisseerd door Michael Winterbottom en scenarioschrijver Tony Grisoni.

In This World is het verslag van de reis van twee jongen Afghaanse vluchtelingen, de neven Jamal en Enayatullah, die vanuit Pakistan naar Londen proberen te komen, omdat ze hopen dat het leven hen in Europa meer heeft te bieden. De neven hebben 20 duizend dollar betaald om door een keten van mensensmokkelaars illegaal van het ene naar het andere land gebracht te worden.

De film heeft de stijl van een documentaire, en kwam ook op een dergelijke manier tot stand: nadat in een vluchtelingenkamp bij Peshawar de geschikte kandidaten waren gevonden om de hoofdrollen te spelen, kon de reis beginnen. Met een handheld video camera zonder belichtingen en een piepkleine crew legde Winterbottom de gebeurtenissen vast, waarbij veel werd geïmproviseerd.

Bron: cinema.nl

Fragment: